Historia

I januari 1984 styrde 30 förväntansfulla lidingöbor sina steg till det nästan nyinvigda idrottsinstitutet Bosön, och den nya 150 kvm stora träningslokalen som kallades ”dojo”.

Varför? Jo! Den nystartade Lidingö Ju-jutsuklubb skulle ha sin första träning denna kväll. Det blev en ny upplevelse för de 30 förväntansfulla som genast blev medlemmar i klubben och tränade flitigt två gånger i veckan. Resultatet lät inte vänta på sig, klubben åkte på träningsläger där några av klubbens elever blev utnämnda till ”bästa elev”.

Klubben fick en succéstart med duktiga och flitiga elever, och på Bosön fanns Sveriges kanske bästa dojo med ny fin matta samt enorma möjligheter till olika aktiviteter. (Bosön är en idrottsanläggning för alla typer av idrott både utomhus och en stor inomhushall).

Initiativtagare och bildare av Lidingö Ju-jutsuklubb är stilchefen och ordföranden i Svenska Ju-jutsuförbundet Hans Greger 10: e dan ju-jutsu som även varit klubbens chefsinstruktör under alla år.

Klubben växte snabbt och redan efter några år hade klubben fått fram egna instruktörer som på ett förträffligt sätt engagerade sig i klubben och hjälpte till med nya grupper.

1986 startade klubben med ungdoms- och barngrupper i ju-jutsu. Barnverksamheten ökade så snabbt att det blev nödvändigt med flera nybörjargrupper varje termin.

Barnverksamheten är idag en stor del av klubbens verksamhet.

1998 blev klubben utan lokal då Bosön ändrade sin verksamhet och inte längre hyrde ut sina lokaler annat än tillfälligt. I ett och ett halvt år låg verksamheten nere innan kommunen lyckades hitta en lösning som blev Larsbergs skolas gymnastiksal. Där är vi fortfarande. Det var många som kom tillbaka när klubben omstartade och idag har klubben ca 70 medlemmar.

1989 fick klubben sina tre första svartbälten vilka 1990 följdes av två till, 1991 två till, 1992 en till och 1993 så här långt två till. Det blir tio svartbälten på tio år, Inte illa.

Det är fantastiskt roligt när man ser sina elever utvecklas och så småningom vara mogna för det stora provet, det svarta bältet, säger instruktör Hans Greger.

År 2009 firade klubben 25-årsjubileum. Det är inte mycket om man jämför med gamla etablerade klubbar som firar både 30 och 40 år, men för oss i Lidingö Ju-jutsuklubb betyder 25 härliga år en hel del.

Fram till idag har klubben fått 34 svartbälten varav 9 kvinnor samt ett stort antal kyugraderade och mongraderade. Den 6/9 2014 firade klubben 30 år med en fest i Lidingö Segelsällskaps klubbstuga.

En detaljerad historieskrivning om Lidingö Ju-jutsuklubb finns i en bok (240 sidor) som förmedlas genom klubben.